Today.ua

Аграрії розповіли, коли в Україні знизяться ціни на черешню та абрикоси

Ціни на абрикоси та черешню в Україні цього літа не можна назвати доступними. Однак, аграрії дали досить оптимістичний прогноз. Вже до кінця червня вартість сезонних ягід та фруктів має знизитися на 15-20%.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка повідомив, що сьогодні близько 70% продукції на українському ринку - імпорт. У травні Україна імпортувала черешні, абрикосів та персиків загальним обсягом 2500 тонн проти 50 тонн у квітні. У червні імпорт зросте, але буде дешевшим, ніж у травні. А в липні на ринок надійдуть ягоди та фрукти від внутрішніх виробників.

Урожай цього року збирають пізніше через заморозки, тому в середині червня ціни на сезонні ягоди та фрукти залишаються вищими, ніж зазвичай у цей період року. Наразі ранні сорти абрикос привозять із Миколаївської, Чернівецької та Закарпатської областей. Гуртові ціни коливаються від 80 до 120 грн/кг, а роздрібні – від 100 грн/кг.

Щодо цін на черешню, то середня вартість ягід на ринку на сьогоднішній день - 100 грн/кг. В опті черешню продають за 60–80 грн за кг. Через тимчасову окупацію південних регіонів пропозиція черешні на ринку менша, ніж у попередні роки.

Основні поставки черешні цього року із Вінницької, Одеської та Закарпатської областей. Імпорт - з Туреччини, Польщі, Азербайджану та Іспанії. До війни основна частина черешні в Україні вирощувалась у Миколаївській та Донецькій областях, а також у Мелітополі Запорізької області.

Раніше повідомлялося, що буде з цінами на кавуни в Україні цього літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ