Today.ua

Багато хто залишиться без роботи: названі професії, які незабаром зникнуть на ринку праці

В Україні, як і в усьому світі, спостерігається технічний прогрес і людські ресурси замінюють автоматизовані механізми. Названо професії, які невдовзі можуть зникнути на ринку праці.

Фахівці звертають увагу українців на те, що багато хто з них у найближчі кілька років може залишитися без роботи. Експерт з ринку праці Валентина Гаврюшенко наголосила, що механічна діяльність повністю перейде в автоматизоване русло. Вона спрогнозувала скорочення:

Криза переживатимуть спеціальності, де можлива технічна заміна.

Професії, які стануть затребуваними

Гаврюшенко вважає, що в майбутньому збільшиться кількість вакансій, пов'язаних із цифровою торгівлею та технологіями. У сфері освіти стане на 10% більше робочих місць, а в оборонній галузі та сільському господарстві – на 30%.

Чи можна звільняти персонал під час війни

Всупереч поширеній думці, співробітників можна звільняти під час війни.

"Багато хто вважає, що під час військового стану не можна скорочувати штат і потрібно чекати закінчення війни. Але це помилкова думка, оскільки законодавство не містить жодних обмежень щодо скорочення штату на час дії військового стану", - наголосила бухгалтер Наталія Мороз.

Яка ситуація із роботою та зарплатою в Україні зараз

Як повідомила Державна служба зайнятості, з січня до червня 2023 року в Україні офіційно було зареєстровано 346 тисяч безробітних. 76,2 тисячі людей вдалося працевлаштувати.

Середня заробітна плата в Україні у 2023 році складає 16,5 тис. грн. За даними профільного порталу Work.ua, максимальний дохід у країні отримують представники IT-індустрії, бізнес-аналітики, дизайнери, кур'єри, а також менеджери середньої та вищої ланки.

Раніше повідомлялося про зростання зарплат у Києві: названо найбільш високооплачувані професії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ