Today.ua

Багатьом українцям при розрахунку пенсії зарплату не врахують, а лише стаж

Розрахунок пенсії українців провадиться на підставі накопиченого ними страхового стажу, середньої зарплати в Україні, а також зарплати, яку отримував майбутній пенсіонер. Але незабаром багатьом українцям при розрахунку пенсії враховуватимуть лише їхній стаж, а зарплату майже не братимуть до уваги. Навіть якщо вона була дуже велика.

Такий законопроект готують у Верховній Раді.

Він торкнеться громадян, які упродовж свого трудового життя працювали не лише в Україні, але й в інших пострадянських країнах.

Раніше між Україною та більшістю пострадянських країн було укладено двосторонні угоди про взаємне визнання трудового стажу та зарплат. Тобто якщо, наприклад, українець пропрацював 15 років у своїй країні та 15 років у Росії, то його загальний трудовий стаж становив 30 років. А зарплата, яку він отримував у РФ, враховувалася під час розрахунку української пенсії. Аналогічні угоди діяли в нашій країні і з іншими пострадянськими країнами. І вони були взаємними. Наприклад, громадянам Грузії, які працювали десяток років в Україні, також враховувалися і зарплата в нашій країні, і стаж, який вони заробили в Україні.

Проте з початком військових дій і Україна, і РФ вийшли з договору про пенсійне забезпечення громадян країн СНД. Таким чином, у нашій країні під загрозою опинилися пенсії близько 1 мільйона українців. які певний період життя працювали в одній із пострадянських країн.

Однак тепер Верховна Рада вирішила поновити справедливість. Щоправда, лише частково. Українцям знову враховуватимуть страховий стаж, зароблений ними в інших країнах. Навіть у РФ, з якою у нас тепер війна. Однак при розрахунку пенсії братимуть лише ті заробітки, які українець отримував у себе на батьківщині. А зарплати, отримані за кордоном, до уваги не братимуться.

Це, звісно, значно звужує права майбутніх пенсіонерів. Однак це краще ніж нічого.

Нагадаємо, багато українців зможуть отримувати щомісячну доплату до пенсії. Гроші виплачуватимуть за рахунок ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ