Today.ua

Банки масово блокують переселенцям виплати за борги

Дедалі більше переселенців скаржаться на свавілля банків. Їхні картки кредитори нещадно блокують за борги. Причому блокуються не якісь там багатотисячні заощадження, але й поточні виплати. А між іншим, для багатьох ВПО на сьогодні це – єдиний дохід у родині. Отже, влада обіцяє зупинити блокування карток із державною допомогою.

Відповідний законопроект вже розроблений і під номером 9065 зареєстрований у Верховній Раді. Про це повідомила очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук.

Звісно, це погано, що в людей є борги перед банками. Але сьогодні більшість переселенців опинились у дуже великій скруті. Люди залишилися без власного даху над головою, у багатьох немає роботи і немає певності щодо повернення у рідний дім. Адже в багатьох вже фактично не залишилося житла, бо воно розтрощене і зруйноване війною.

Обставини складаються так, що на сьогодні державні виплати переселенцям - чи не єдине джерело їхнього доходу. Але й те банки блокують за борги. Отже, новий закон, який зареєстровано в парламенті, має припинити це свавілля. Банкам не дозволять блокувати рахунки, на які переселенцям надходить державна допомога.

"Вважаю несправедливим, що банки намагаються забрати кошти, які держава платить переселенцям. Бо ці люди залишилися без домівки та майна. У багатьох немає роботи. Розумію, що переселенець може бути винен банку гроші. Але, комерційне кредитування має свої ризики, які є частиною банківського бізнесу", — зазначила Ірина Верещук.

Отже, як тільки цей закон ухвалять, банки будуть змушені зняти арешт з рахунків переселенців, на які надходить допомога. І вони зможуть нарешті вільно користуватися своїми грошима.

А тим часом депутати дозволили собі та іншим високопоставленим можновладцями "забути" внести до декларації недороге майно вартістю до 1,3 млн гривень. Вони ухвалили закон, який знімає з них навіть адміністративну відповідальність за таку забудькуватість.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ