Today.ua

Частині українських пенсіонерів дозволили не платити за комуналку

Частина українських пенсіонерів може користуватись комунальними послугами безплатно. Їм також нічого не доведеться платити за скраплений газ і тверде та рідке пічне побутове паливо.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

У повідомленні йдеться, що деяким пенсіонерам належить 100-відсоткова знижка на оплату житлово-комунальних послуг, а також на придбання твердого і рідкого пічного палива та скрапленого газу. Йдеться про пенсіонерів, які працювали та проживають на селі. Щоправда, такі пільги мають не всі сільські пенсіонери, а лише ті, які працювали за певними спеціальностями.

Зокрема, йдеться про сільських жителів, які трудилися:

При цьому таке право на 100-відсоткову знижку за комуналку надається лише самому пільговику, а не членам його сім'ї.

Умови надання права на безоплатне користування комуналкою

Таке право надається лише в тому випадку, якщо середньомісячний дохід на одного члена сім'ї, в якій проживає пільговик, не перевищує суму доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу. У 2023 році ця сума становить 3760 гривень. А середньомісячний дохід розраховують на основі даних про доходи усіх членів сім'ї за попередні 6 місяців.

Пільга надається на 12 місяців.

Як отримати право на безплатне користування комуналкою: алгоритм дій

Перш за все, пільговику треба подати довідку або мати записи в трудовій книжці, які засвідчують дані про його роботу в сільській місцевості за визначеними спеціальностями. 

На підставі цих документів інформація про нього занесуть до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Але це ще не все. Щоб отримати пільги, пенсіонеру, який вже внесений на облік в Реєстр, треба надати:

Є кілька способів надання цих документів:

Нагадаємо, що пільга на оплату комуналки – це не субсидія. Вона надається не на всіх членів домогосподарства, а лише на тих, які мають право на таку пільгу. Водночас, багато українських сімей мають право на субсидію. До речі, з'явився оновлений список громадян, яким відмовлять у субсидії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ