Today.ua

Деякі українці можуть отримати по 200 грн надбавки до пенсії: кого стосується

Пенсіонери в Україні можуть отримувати різні доплати та надбавки до пенсій. У Пенсійному фонді нагадали, хто має право на доплату у сумі 209 гривень, та як її отримати.

Так, більшість надбавок пенсіонерам прив'язані до їх віку або стажу. Отримати додаткові 209 гривень до пенсії можуть якраз громадяни, що мають понаднормовий стаж після звільнення з роботи. 

За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам та 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% від розміру пенсії, але не більше ніж на 1% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо у пенсіонера понад обов’язкову норму страхового стажу є ще 10 років, то його доплата становитиме 209,30 грн.

Пенсіонерам, які продовжили працювати після призначення пенсії, перерахунки проводять через кожні 2 роки, повідомили у ПФУ.

Які ще надбавки можуть отримати пенсіонери в Україні

На надбавку можуть розраховувати літні українці – віком від 80 років. Це можуть бути лише самотні люди, які потребують постійного стороннього догляду, але не мають родичів, які б могли його забезпечити. Щомісячна доплата складає 40% прожиткового мінімуму. На даний момент це 837 грн. Без надбавки за доглядом пенсіонерам старше 80 років держава доплачує по 570 грн.

Пенсіонери у віці 70-74 років отримують менші суми - по 300 грн додатково до щомісячної пенсії. Ті, кому від 75 до 80 років, можуть розраховувати на додаткові 
496 грн.

Деякі категорії пенсіонерів у серпні можуть розраховувати на одноразову доплату в розмірі від 450 грн до 3 100 грн. Це надбавка, яка присвячена Дню Перемоги, але її приурочать до Дня Незалежності. 

Її отримають:

Раніше повідомлялося, кому і чому в Україні заморозили мінімальні пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ