Today.ua

Долар до кінця тижня зросте до 28 гривень: експерт назвав причини

Долар в Україні продовжує зростати і до кінця поточного тижня експерти прогнозують курс валют на рівні 28 грн/дол. За тиждень валюта подорожчала приблизно на 1%. Така ж тенденція спостерігається і на світовому ринку.

Станом на 9 вересня, НБУ встановив офіційні курси на рівні 27,80 грн /долар і 32,80 грн/євро. На готівковому валютному ринку також спостерігається зростання курсу долара. В обмінниках сьогодні долари можна здати в середньому по 27,63 грн, купити - по 27,86 грн; євро продається по 32,84 грн, купується по 32,36 грн/євро.

Аналітик компанії "Альпарі" Максим Пархоменко прогнозує, що до кінця цього тижня гривня перевищить позначку в 28 гривень за долар. Впливає на курси іноземних валют передвиборна кампанія, яка почалася перед місцевими виборами.

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин позитивним фактором для курсу валют називає обвал цін на нафту на світових ринках. Таким чином, дуже скоро гривня повинна зміцнити свої позиції.

Інші аналітики також вважають, що девальвація гривні найближчим часом припиниться і курс національної валюти зміцниться. До кінця року в уряді прогнозують відносно стабільний курс в рамках 27-28 грн /дол.

Згідно з останніми даними НБУ, експорт як і раніше перевищує імпорт і за серпень підріс на 13% в порівнянні з показниками липня. Фактором ризику стабільності курсу залишається падіння врожаю зернових на майбутній рік під впливом посухи. Крім того, за 8 місяців цього року українські громадяни продали валюти на 1 млрд доларів більше, ніж купили, на що вплинув карантин, за період якого норма заощаджень помітно знизилася.

Раніше повідомлялося, які тенденції на ринку житла очікуються в Україні у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ