Today.ua

Долар в Україні напередодні свят різко дорожчає: прогноз аналітиків на кінець грудня

Курс долара в Україні, станом на 29 грудня, встановлений на рівні 28,36 грн/дол. Ще на вихідних американську валюту в обмінниках можна було купити за 28,19 грн/ долар, але чим ближче до Нового року, тим швидше росте курс. Аналітики прогнозують стабілізацію гривні, однак, відбудеться це швидше за все вже після свят.

Аналітик Максим Пархоменко зазначив, що нейтральна динаміка валютного курсу була зумовлена довгими вихідними з 25 по 27 грудня, коли активність на ринку валют була дуже низькою. В останні робочі дні року, що минає, активність дещо зросла, але через кілька днів банки підуть на нетривалі канікули, і валюта знову зупинить свій ріст.

За минулий тиждень, з 18 по 25 грудня, офіційний курс долара в Україні виріс на 72 коп. - з 27,73 до 28,45 грн/дол. За словами аналітика, до такого стрибка призвела поява нового штаму коронавіруса і достроковий локдаун в Європі.

Крім того, Мінфін минулого тижня зміг зайняти близько 22,2 млрд гривень для фінансування бюджету і залучив кредит від Deutsche Bank 350 млн доларів. Цього ресурсу буде достатньо для того, щоб закрити бюджетні "дірки" в кінці року, при цьому не "граючи" на курсі валют.

Раніше повідомлялося, що клієнтів ПриватБанку масово заманюють в тенета шахраїв, які виманюють гроші з їх банківських карт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ