Today.ua

Долар в Україні за тиждень до Нового року подешевшав

У четвер, 24 грудня, курс долара в Україні впав до 28,20 грн/долар, після різкого стрибка до 28,42 грн/долар в попередній банківський день. Тенденція падіння курсу американської валюти може продовжитися до самого Нового року, після чого курс знову почне зростати.

Експерти не так давно прогнозували, що на фоні погіршення настроїв на світових ринках і різдвяних свят курс американської валюти в Україні буде підвищуватися. Однак, з якоїсь причини в день католицького Різдва подорожчання сповільнилося.

При цьому, середній курс покупки євро підвищився всього на одну копійку - до 34,20 грн/євро, після стрибка на 18 копійок напередодні 23 грудня.

У першій половині дня перед трьома вихідними клієнти активно почали закривати свої валютні угоди з метою встигнути провести усі розрахунки цією датою. Очікується, що після обіду активність на міжбанку різко знизиться, і в основному вже на торгах залишаться тільки спекулянти і ті банки, кому треба закрити власні операції по валютній позиції. За словами фінансових експертів, завершення року завжди загрожує ситуативними перекосами попиту і пропозиції на валюту за рахунок виходу на торги великих і дрібних гравців з угодами щодо закриття звітного періоду. Через це курс долара може коливатися день у день.

Через карантин фінансовий рік закінчується не так, як зазвичай. Активності з боку імпортерів із закупівлі передноворічних товарів зараз не спостерігається. Крім цього, починається час виплат основних відшкодувань ПДВ експортерам, що знижує пропозицію ними валютної виручки і працює проти зміцнення гривні.

Раніше повідомлялося, чи вплинуть карантинні виплати підприємцям на курс валют в Україні в кінці року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ