Today.ua

Газ у лютому може знову подорожчати: що буде з тарифами для українців

Середня ціна на газ в Україні з грудня 2020 по січень 2021-го зросла на 16,4%. Місячний тариф для українців подорожчав до 7,5 грн за кубометр. Облгази в січні підняли свої ціни, але прогнозується, що це не останнє подорожчання цієї зими.

У лютому куб газу може коштувати вже 8 гривень, так як традиційно блакитне паливо дорожчає як мінімум до середини лютого через зростання обсягів споживання.

Уряд останні півроку не контролює тарифи для населення. Кожен постачальник самостійно встановлює ціну, а українці в свою чергу мають право обирати, у кого і за якою ціною купувати щомісяця газ, з урахуванням тарифів на абонплату і доставку газу. Як відомо, абонплата платиться щомісяця, незалежно від того, чи користувалися ви газом, чи ні.

Тарифи у постачальників по Україні сильно відрізняються. На зростання цін вплинуло збільшення витрат облгазів, пов'язаних з використанням природного газу на нормативні та виробничо-технологічні потреби, і зміна витрат на оплату праці. Щоб компенсувати ці гроші, облгази підняли тарифи на доставку газу.

Нагадаємо, "Нафтогаз" пропонує українцям на 40% дешевше тарифи , ніж у інших постачальників газу, щоб залучити ще більше клієнтів. Відомо, що чим менше споживачів припадає на облгаз, тим вище буде сума в платіжці у його споживачів. У "Нафтогазу" в цьому плані є велика перевага, і компанія може дозволити собі знижувати тарифи, так як тільки за останні п'ять місяців клієнтами компанії стали 300 тисяч українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ