Today.ua

Гроші забрали помилково: тисячам ВПО в Україні вирішили повернути допомогу

В Україні скасували допомогу тисячам внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Виявилося, що багато грошей забрали помилково і виплати будуть відновлені.

Влада пообіцяла повернути відновити нарахування фінансової допомоги тисячам переселенців. Вони втратили підтримку держави після масштабної перевірки. Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила про помилку.

З'ясувалося, що під час верифікації ВПО, близько 10 тисяч громадян вважалися в реєстрах РАГСу померлими. Їх позбавили виплат, а потім стало відомо, що люди живі.

"Реєстр, що показує особу як померлого, не містить даних про податковий номер. І ті люди, які були в реєстрах на виплату ВПО, як виявилося, були повними тезками. Прізвище, ім'я, по батькові, дата, рік народження — все, що міститься в реєстрі померлих, було в реєстрі ВПО", - пояснила Верещук.

Чиновниця запевнила, що після з’ясування обставин громадянам знову почали перераховувати кошти. Тепер щоб ситуація не повторювалася і можна було уникнути плутанини, до реєстру померлих також почнуть додавати ідентифікаційні коди.

Ірина Верещук також повідомила, що виплати повернули 0,3% українців, які виїхали за кордон. Вони повернулися, але у системі це не було зафіксовано. Тому ухвалено рішення відновити їм грошову підтримку.

"Наприклад, верифікація була 15 липня, а вони повернулися 16-го. Ми також їм усім повернем виплати. Все відбувається автоматично", - уточнила міністр.

Верещук наголосила, що випадки неправомірного позбавлення виплат розглядатимуться в індивідуальному порядку. Якщо підтвердиться, що виплати припинили неправомірно, їх буде повернуто, в тому числі й за період "відключення".

Скільки платять ВПО в Україні

2023 року дорослі українські переселенці отримують від держави по 2000 грн. Дітям та особам з інвалідністю перераховують по 3000 грн.

З 1 вересня скасують виплати ВПО:

Нагадаємо, що українці за кордоном мають відмовитись від виплат ВПО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ