Today.ua

Кабмін вирішив зрівняти зарплати чоловіків та жінок в Україні, - Мінекономіки

В Україні планують зрівняти зарплати чоловіків та жінок. У Кабміні повідомили, як подолати ґендерний розрив в оплаті праці.

У прес-службі Мінекономіки повідомили, що чоловіки в Україні зазвичай заробляють більше жінок. В уряді ухвалили Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці, яка має запрацювати до 2030 року. Вже затверджено операційний план заходів щодо реалізації ініціативи на 2023-2025 роки.

Міністр економіки Юлія Свириденко повідомила, що Україна приєдналася до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці та Міжнародну ініціативу "Партнерство Біарріц". Наголошено, що розрив в оплаті праці жінок та чоловіків в Україні за останні шість років скоротився на 7,4% - до 18,6%. Однак показник залишається набагато більшим, ніж у багатьох європейських країнах.

Стратегія має не лише вдосконалити трудове законодавство, а й змінити фундаментальний світогляд громадян. Жінки повинні бути впевненішими в тому, що вони можуть обіймати керівні посади з високою зарплатою, а чоловіки - поєднувати роботу з сімейними обов'язками.

Зазначена стратегія до 2030 року має реалізуватися так:

Як зміняться зарплати українців у 2024 році

Уряд ухвалив проект бюджету на 2024 рік. Мінімальна зарплата має підвищитися двічі. У січні вона зросте до 7100 грн, а у квітні – до 8000 грн.

Передбачено підвищення мінімалки у погодинному розмірі – до 42,6 грн/година з 1 січня та до 48 грн/година з 1 квітня.

Європейська Бізнес Асоціація провела опитування, за підсумками якого з'ясувалося, що більшість українських компаній (87%) у 2024 році підвищуватиме зарплату працівникам. Причому 46% їх планує збільшити оклади на 10%, а 41% - на 10-20%.

Раніше повідомлялося, що буде із заробітними платами військових наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ