Today.ua

Кавуни в Україні подешевшають: аналітики розповіли, коли саме це відбудеться

Сезон вітчизняних кавунів в Україні вже стартував, але ціни кусаються. Вартість баштанних і не буде низькою цього літа, але коли ягода з'явиться у масовому продажу, то цінники трохи знизяться, зазначають аналітики.

Так, за даними фахівців проекту EastFruit, реалізація кавунів у поточному році почалася мінімум на тиждень раніше, ніж у попередньому. На сьогоднішній день їхня вартість становить 18-27 грн/кг, що в середньому на 59% дорожче, ніж на перші партії цих баштанних у 2022 році.

В Україні є всі підстави, щоб фермери виставляли високі цінники. Урожай херсонських кавунів було знищено внаслідок підриву Каховської ГЕС, і ті кавуни, які потраплять цього літа на прилавки, будуть із Одеської та Миколаївської областей. Також дуже багато цього року продається імпортних кавунів.

Більшість українських баштанників не виключають різкого зниження ціни на кавуни на початку серпня внаслідок збільшення пропозиції на ринку цієї продукції з місцевих господарств.

Незважаючи на це, кавуни все одно коштуватимуть дорожче, ніж минулого року. Минулого року Херсонщину також окупували, і низькими ціни на кавуни не були. Проте цього року зросли ціни на добрива та логістику.

Раніше повідомлялося, скільки коштують яблука раннього врожаю в Україні наприкінці липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ