Today.ua

Курс долара напередодні вихідних злетів: експерти назвали причини

Долар в Україні другий тиждень поспіль щодня зростає у ціні. Ще в четвер, 4 вересня, американську валюту можна було купити за 27,64 грн /долар, а вже напередодні вихідних курс злетів до 27,79 грн/долар.

Курс продажу долара для платіжних карт 4 вересня підвищився в порівнянні з 3 вересня на 1,31 коп., - до 27,83 грн/долар, курс купівлі підвищився на 3,87 коп. - до 27,47 грн/долар. Європейська валюта знову почала дорожчати, і за цей тиждень євро подорожчав в покупці на 22,70 коп. (32,35 грн / євро), курс продажу підвищився на 21,51 коп., - до 32,90 грн / євро.

Експерти називають дві причини, чому курс напередодні вихідних поповз вгору. У США святкують День праці, тому операції в доларах в американських банках не проводяться. Українським клієнтам і банкам доведеться здійснювати всі операції в понеділок по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цією датою, поставка долара - на наступний день), що не користується популярністю у нашого бізнесу. Компанії або відразу перенесуть свої угоди в доларах на вівторок, або постараються провести їх в п'ятницю до обіду. Ще одна причина - це традиційне зниження ділової активності перед двома вихідними. Варто знати, що найчастіше гривня слабшає в останній тиждень місяця, коли підходять до виплат доларові платежі, а ось на другому тижні місяця тиск на курс з боку його основних покупців мінімальний і українська валюта стабілізується. З цього слідує, що продавати долари українцям варто в кінці місяця, а купувати - з 7 по 14 число кожного місяця.

Раніше повідомлялося, що найближчим часом з ужитку українців будуть вилучені 25-копійчані монети і все паперові банкноти, випущені до 2003 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ