Today.ua

На пенсії буде більше грошей: уряд додатково дасть 100 мільярдів

Українські пенсіонери можуть розраховувати, що в наступному році їхні пенсії будуть вищими, ніж цьогоріч. Доходи Пенсійного фонду у наступному році зростуть на 100 мільярдів гривень. Це дозволить переглянути розмір виплат і дати людям більше грошей.

Про це повідомила в ефірі телемарафону очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович.

Звісно, що в пріоритеті бюджету-2024 будуть видатки на армію. Відповідно до бюджетного плану, який пропонує уряд на наступний рік, видатки на ЗСУ становитимуть 53%. Та, попри війну і велетенські витрати на оборону країни, уряд не має наміру скорочувати соціальних видатків. Отже, соціальна складова бюджету не тільки залишається, а навіть буде збільшена. Тому бюджет наступного року точно можна назвати соціальним, каже Оксана Жолнович.

"Адже другий за величиною напрям коштів після оборони є саме соціальні видатки. Цього року уряд збільшив соціальні видатки на практично 25 мільярдів — це величезна сума. Ще близько 100 мільярдів ми очікуємо збільшення доходів в Пенсійний фонд — це теж величезна сума", - зауважила чиновниця.

Таке збільшення  надходжень до пенсійного фонду дозволяє уряду планувати більші видатки на пенсії громадян у наступному році і "планувати різні соціальні активності", заявила очільниця Мінсоцполітики.

Очевидно під "соціальними активностями" Оксана Жолнович також має на увазі щорічну індексацію пенсію. Втім, стовідсоткової гарантії, що її вдасться провести, у нашого уряду поки що немає. Закон дозволяє під час війни не проводити індексацію виплат, та все ж урядовці сподіваються, що це вдасться зробити. Однак вирішальне слово буде за нашими міжнародними партнерами, які, власне, зараз і фінансують соціальні видатки українського бюджету. Адже власних грошей нам ледве вистачає на армію.  

До речі, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2024 році механізм індексації пенсій буде змінено. Це дозволить тим пенсіонерам, які вийшли на заслужений відпочинок уже давно, більш суттєво підвищити виплати та вирівняти їх із виплатами молодших пенсіонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ