Today.ua

“Нафтогаз“ почне видобувати газ у Чорному морі і може відмовитися від імпорту

"Нафтогаз" і його компанії зможуть добувати блакитне паливо на шельфі Чорного моря. Якщо все піде успішно, то Україна невдовзі зовсім відмовиться від імпорту блакитного палива. Відповідне рішення було прийнято Кабміном на засіданні 25 листопада.

Вартість спеціального дозволу на видобуток газу складе 10% від початкової ціни (якщо глибина води до 100 метрів) і 1%, якщо глибина більше 100 метрів. Такими темпами щорічно на шельфі Чорного моря можна буде добувати 10 млрд кубометрів газу.

На сьогоднішній день при споживанні щорічно 30-34 млрд кубометрів, Україна видобуває 20-21 млрд кубометрів. При цьому родовища газу, які вже розробляються, виснажені на понад 80%. Якщо продовжувати і далі брати звідти газ, то палива надовго не вистачить. Все більше газу доведеться купувати за кордоном, а значить тарифи на газ будуть тільки рости. "Нафтогаз" видобуває всього близько 15 млрд кубометрів на рік. У 2020 році в компанії планували видобувати в рази більше газу, але підприємству не вдалося отримати ліцензії на розробку нових родовищ.

Ціни на газ в січні виростуть, проте, в "Нафтогазі" намагаються зняти з себе відповідальність за це підвищення. Винуватцями називають постачальників блакитного палива в областях. Після того, як держава перестала регулювати ціни на газ для населення, вони стали ринковими, а ціноутворення газсбутів ніхто не перевіряє. Ось і виходить, що вони завищують ціни як хочуть, а споживачам не залишається нічого іншого, як платити.

Нагадаємо, як можна змінити постачальника газу онлайн через додаток Приват24 .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ