Today.ua

Названо найбільш високооплачувані професії в Польщі: скільки можуть заробляти українські біженці

Середня зарплата в Польщі за минулий 2022 рік склала 6346,15 злотих брутто. Це на 11,7% вище, ніж було за рік до цього. Стало відомо, які фахівці в країні отримують найвищі зарплати.

За даними Центрального статистичного управління, найбільше у Польщі минулого року заробляли шахтарі – у середньому 11 101,46 злотих брутто на місяць.

Далі в рейтингу найбільш високооплачуваних професій йдуть:

У 2022 році найшвидший темп зростання заробітної плати у Польщі був зафіксований у сфері гірничодобувної промисловості (22,6%), а найнижчий – у сфері освіти – 5,9%. Викладачі в середньому отримують 5,9 тис. злотих на місяць.

Якщо враховувати рівень інфляції на рівні 14,4% за минулий рік, то фактично реальна заробітна плата в країні за цей період знизилася. 

Середня зайнятість у національній економіці Польщі у 2022 році склала 11 млн. робочих місць. Це на 1,4% більше, ніж минулого року.

У Польщі зараз мешкає близько 3 млн українських біженців. Із них кожен четвертий працевлаштований. Польщі вдалося закрити багато вільних вакансій. За останні півтора року в країні відкрилися нові бізнеси, у тому числі й українські компанії, які працевлаштовують своїх співвітчизників.

Переважно українські біженці працюють у сфері виробництва, послуг, адміністративних посад. Але й інші галузі доступ їм відкритий.

Раніше повідомлялося, в якій європейській країні українці можуть отримувати зарплати до 6300 євро на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ