Today.ua

Названо топ-3 найнадійніших банків України, які отримали максимальні прибутки у 2023 році

Українцям назвали найуспішніші банки, які отримали максимальні прибутки у 2023 році. Стало відомо, що разом вони заробили за п'ять місяців 53,59 млрд грн.

Зазначений фінансовий результат є найкращим за останні п'ять років. Лише шість українських банків виявилися збитковими та втратили 73,19 млн грн. Йдеться про фінансові установи з приватним капіталом, повідомив сервіс Опендатамедіа.

Лідери у банківській системі України

Максимальний прибуток – 59% загального обсягу (31,43 млрд грн) отримали державні банки. Причому левова частина заробітку у ПриватБанку – 81% (25,48 млрд грн).

Ще 28% прибутку (15,01 млрд грн) відводиться банкам з іноземним капіталом. Серед лідерів:

• Райффайзен банк – 3,26 млрд грн;
• Укрсиббанк – 2,89 млрд грн;
• ОТП банк – 2,57 млрд грн.

За п'ять місяців 2023 року банкам з приватним капіталом вдалося заробити 7,15 млрд грн. Це 13% загального прибутку банків України.

До трійки найуспішніших установ увійшли:

• ПУМБ – 2,99 млрд грн;
• Універсал банк – 1,31 млрд грн;
• Банк Південний – 0,55 млрд грн.

До трійки лідерів за розміром прибутку з початку року входять ПриватБанк, Райффайзен банк та ПУМБ.

Нацбанк оцінив ризики у фінансовому секторі

НБУ покращив оцінку ризиків у фінансовому секторі на 22,5%. Цьому сприяли такі чинники як збільшення доходів банків, зростання внутрішнього попиту та стійкість енергосистеми.

Ризики капіталу знизило зростання банківських доходів. Однак непрацюючі кредити, які були надані під час війни та частково зарезервовані, негативно впливають на нього. Ризик прибутковості оцінюється як середній, а операційна ефективність банків залишається високому рівні.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України (НБУ) назвав топ-7 банків, де можна обміняти старі долари. Примітно, що ПриватБанку та Ощадбанку у списку немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ