Today.ua

НБУ з серпня посилить вимоги відносно готівки в Україні: що буде із зарплатами у конвертах

З серпня поповнювати рахунки в терміналах можна лише після вказівки свого номера мобільного телефону. Відповідну постанову щодо готівки прийняв НБУ.

Нововведення, яке передбачив Набанк, стурбувало багатьох українців, зокрема тих, які отримують зарплату в конвертах. Деякі експерти виступили із застереженнями на адресу одержувачів. Проте на практиці ситуація радикально не зміниться, повідомив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Офіційно жоден банк не схвалить заробітну плату в конверті, тому що йдеться про тіньовий заробіток, з якого не сплачуються податки. Однак якщо клієнти регулярно отримують однакові суми і не здійснюють підозрілих операцій, проблем бути не повинно.

"Передусім українець має подумати про те, навіщо він відкриває рахунок у банку, потім вказати достовірну інформацію. Якщо ви вказуєте зарплату, яка не пояснює ваші перекази, заявляєте, що відкриваєте картку для отримання зарплати, а насправді щодня отримуєте перекази за оплату будь-яких послуг, ви ризикуєте привернути увагу фінансового моніторингу", - наголосив Невмержицький.

Багато клієнтів не хочуть відкривати депозити на суму від 400 тис. грн, тому що не можуть підтвердити джерело свого доходу. Але фінансовий моніторинг лише посилює контроль, а не створює обмеження.

Якщо операції проводяться на зазначену суму, необхідно обов'язково пояснити банку походження коштів. При цьому навіть при спробі "дробити" повну суму не вдасться уникнути перевірки з боку фінустанови. Деякі банки можуть закрити рахунок клієнта та запропонувати йому перевести залишок грошей до банку, зазначеного вже колишнім клієнтом.

Джерело свого доходу підтверджується довідкою про зарплату або попередній заробіток. Також можна надати документ про продаж чи здачу в оренду майна.

Раніше стало відомо, що обмінники відмовлятися приймати старі долари, незважаючи на вимогу Нацбанку. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів Данило Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ