Today.ua

Овочі з “борщового набору“ в жовтні істотно впали у ціні

У вересні овочі з "борщового набору", за винятком моркви, подешевшали, якщо порівнювати з торішніми цінами. У жовтні ця тенденція триває. Давайте дізнаємося, скільки коштує на ринках картопля, морква, цибуля, капуста і буряк, з яких господині готують традиційний український борщ.

Найдорожчим овочем залишається картопля - близько 5-6 гривень за кілограм. Це дешевше, ніж у вересні, коли картоплю продавали по 10 грн/кг, і в півтора рази нижче, ніж в цей же час рік тому. У минулому році українці були змушені експортувати картоплю з сусідніх країн і ціни на коренеплід були рекордно високими. У цьому році свого врожаю українцям має вистачити, і везти картоплю з Росії або Білорусі не буде сенсу.

Рекордно в жовтні подешевшала ріпчаста цибуля. Оптова ціна на цибулю на сьогоднішній день близько 2,8 грн/кг, що в два рази дешевше, ніж в минулому році. У вересні цибулю продавали за 6 грн/кг. Для порівняння, в Росії цибуля коштує на 70% дорожче, ніж в Україні, а в Польщі - в два рази дорожче. Тому вже зараз Україна активно експортує цибулю в інші країни. Моркву на оптовому ринку зараз можна купити за 3 грн/кг, що на чверть дешевше, ніж рік тому. Буряк і капуста подешевшали приблизно на стільки ж. Капусту можна купити за 5 грн/кг, буряк - в середньому за 6 грн/кг.У цілому, вартість "борщового набору" в Україні в жовтні 2020 року на 38% нижче, ніж в жовтні 2019 року. Вітчизняні аграрії впевнені, що в цьому році Україна зможе налагодити експорт овочів за рахунок низької ціни на свою продукцію.

Раніше повідомлялося, що на початку жовтня в Україні рекордно подорожчали тепличні помідори. Для порівняння, в даний час томати закритого грунту в Україні коштують в середньому на 29% дорожче, ніж в жовтні 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ