Today.ua

Пенсіонерів в Україні поділять на категорії за віком і виплатять їм надбавки до пенсії

В Україні хочуть змінити вимоги до пенсіонерів, поділивши їх на категорії, в залежності від віку. Мінсоцполітики пропонує внести зміни до норми ст. 18 Закону "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні". Відповідний законопроект в Кабмін подала міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Згідно з законодавством, на сьогоднішній день право на пенсію за віком має кожний громадянин похилого віку, який досяг пенсійного віку і має необхідний страховий стаж. Це право обумовлено трудовим внеском і не обмежується будь-якими обставинами, включаючи наявність інших доходів. Пенсії за віком виплачуються в повному розмірі без урахування отриманого заробітку.

Мінсоцполітики пропонує змінити норми щодо того, хто в Україні вважається людиною похилого віку. Для цього пропонується ввести певну класифікацію населення.

Залежно від віку, в законі пропонують виділити такі категорії громадян:

Особами передпенсійного віку пропонується вважати громадян України, іноземців, осіб без громадянства, яким до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залишилося не більше 2 років. У Законі "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" зміниться норма щодо того, що держава гарантує КОЖНОМУ ветерану праці та ГРОМАДЯНИНУ похилого віку належний рівень життя, задоволення РІЗНИХ життєвих потреб, а також надання різних видів допомоги.

Формулювання, що це гарантується кожному, прибирається. Замість "різних потреб" прописується, що держава гарантує соціальну допомогу, а замість "громадяни" похилого віку вказується "особи" похилого віку.

Нагадаємо, одній з категорії населення подвоять страховий стаж для виходу на пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ