Today.ua

Пенсія з інвалідності: скільки українці отримають у червні з урахуванням надбавок

В Україні на сьогоднішній день мінімальний розмір пенсії з інвалідності становить 2300 гривень. Сума виплат для кожного конкретного пенсіонера розраховується індивідуально, на основі пенсії за віком та в залежності від групи інвалідності.

Які пенсії отримають особи з інвалідністю у червні

Мінімальний розмір виплат інвалідам складає:

Таким чином, мінімальна сума пенсії для осіб з інвалідністю І групи складає 2300 гривень; для непрацюючих з інвалідністю ІІ та ІІІ груп – 2 100 гривень; для працюючих осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп – 2 093 гривні.

При цьому мінімальний розмір пенсії для осіб з інвалідністю внаслідок війни розраховується на основі прожиткового мінімуму (ПМ) для осіб, які втратили працездатність. Це 2093 гривні.

Станом на червень, пенсійна виплата для таких людей не може бути меншою:

Особи з інвалідністю, що настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримують мінімум:

Мінімальний розмір пенсії для осіб з інвалідністю – учасників ліквідації катастрофи обчислюється на основі середньої заробітної плати, яка враховується для розрахунку пенсії. Цей показник в Україні з березня 2023 року становить 13376,21 гривні.

Таким чином, для I групи інвалідності у червні передбачена виплата у 100%, що дорівнює 13 376,21 гривні; для ІІ групи – 80%, або 10700,97 гривні; для ІІІ групи – 60%, або 8025,73 гривні.

Раніше у ПФУ розповіли, хто має право на дострокову пенсію при скороченні з роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ