Today.ua

Пенсії в Україні в 2021 році будуть підвищувати в п'ять етапів: коли виростуть виплати

Пенсії в Україні, незважаючи на дефіцит коштів в Пенсійному фонді, в 2021 році повинні підвищуватися в декілька етапів. Принаймні, в Міністерстві соціальної політики анонсували перегляд пенсійних виплат різним категоріям українців в січні, березні, квітні, червні та грудні наступного року.

Розраховувати на істотне підвищення виплат українцям не варто. Крім того, з 1 січня 2021 року пенсіонери без стажу ризикують і зовсім залишитися без пенсій. Найзахищенішими будуть пенсіонери, які мають повний страховий стаж. У осіб старше 65 років зі страховим стажем не менше 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків)  мінімальні виплати за 2021 рік виростуть в середньому на 500 гривень. Як і в цьому році, в 2021 році пенсіонерам старше 80 років виплатять одноразові надбавки, по 500 гривень, а тим, кому від 75 років, Кабмін прийняв рішення додати по 400 гривень до основної пенсії. Підвищення пенсій в 2021 році відбуватиметься в п'ять етапів. У січні підвищиться мінімальна зарплата до 6000 гривень, і разом з нею будуть перераховані пенсії для українців, які досягли 65 років і мають стаж 30 і 35 років. Сума надбавок складе 300 гривень, а значить мінімальна пенсія підвищиться з 2100 до 2400 гривень.

Традиційно індексація пенсій запланована на березень. У цьому місяці надбавки отримають ті, у кого є необхідний страховий стаж, і хто пішов на відпочинок за віком. Точні цифри перерахунку поки не відомі. У список одержувачів точно не потраплять ті пенсіонери, які отримують мінімальні пенсії і спецпенсії, зазначили в ПФУ.

У квітні 2021 року пенсії перерахують працюючим пенсіонерам. Розмір надбавок складе від 100 до 300 гривень.

Ще один етап підвищення виплат запланований на липень. Мінімальна заробітна плата зросте до 6500 гривень. Разом з цим зростуть пенсії у тих, хто вийшов на пенсію за віком. У Міністерстві соціальної політики пообіцяли надбавки в розмірі 200 гривень. Також в липні перерахують мінімальні і максимальні пенсії.

У грудні 2021 року перерахунок торкнеться пенсіонерів, у яких є необхідний стаж і які вийшли за віком на заслужений відпочинок. Їм доплатять 200 гривень до пенсії. У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, мінімальна пенсія на кінець наступного року складе 1934 гривні.

Раніше повідомлялося, що запланованої на березень індексації пенсій може не відбутися через брак коштів у Пенсійному фонді України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ