Today.ua

ПриватБанк та Ощадбанк масово візьмуться за своїх клієнтів: які операції будуть під контролем

ПриватБанк і Ощадбанк, які в період за липень-вересень закрили 251 відділення по всій Україні, заявили про масові перевірки своїх клієнтів. Зазначається, що всі підозрілі фінансові операції будуть ретельно контролюватися Держфінмоніторингом. Це рішення було прийнято після вступу в силу закону про фінмоніторинг, повідомили в прес-службі Нацбанку.

За інформацією НБУ, якщо банк запідозрить клієнта у відмиванні грошей або фінансуванні тероризму, він зобов'язаний терміново проінформувати Держфінмоніторинг про підозри і надати обґрунтовані висновки.

Згідно з оцінкою європейських експертів MONEYVAL, найбільш ризикованими вважаються операції з переведення в готівку, і з грошима, отриманими внаслідок корупції. Кожен банк повинен розробити свої критерії перевірки клієнтів для визначення сумнівних грошових переказів. Сам процес моніторингу буде автоматизованим, і виконуватиметься згідно з вимогами міжнародних стандартів, прикладами зарубіжних країн. З проблемою відмивання коштів борються не тільки в Україні, і за кордоном це роблять успішніше.

Закон про фінмоніторинг набув чинності 28 квітня 2020 року. Під регулювання цього закону підпадають всі банківські операції на суму понад 400 000 гривен. Банки повинні упевнитися в походженні цих коштів, так як сума чимала. Грошовим переказам нижче цієї суми зараз приділяється менше уваги. Оплата комунальних послуг, податків, штрафів, кредитів до 30 000 грн, всі готівкові перекази до 5000 гривень не вважаються ризикованими, і перевіркам не підлягають.

Раніше повідомлялося, що ПриватБанк почав приймати миттєві грошові онлайн-переклади з карт Mastercard по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ