Today.ua

Абонплату за газ у 2021 році перерахують: що зміниться в платіжних квитанціях

В Україні плата за доставку газу в будинки споживачів не є постійною, вона буде змінюватися, виходячи з обсягів споживання блакитного палива протягом року. З 1 січня 2021 року абонплата в черговий раз буде перерахована. Як самостійно розрахувати плату за транспортування газу?

В рамках реформи ринку газу в країні, НКРЕКУ внесла зміни до Кодексу газорозподільних систем і в типовий договір на розподіл природного газу. Завдяки цьому українцям нараховується абонплата за газ з урахуванням «замовленої потужності», яка визначається за обсягами споживання за минулий рік. Таким чином, в 2020 році побутові споживачі сплачували транспортування газу «виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року (2019-ий)». В кінці поточного року знову буде визначено рівень обсягів споживання газу для кожного споживача, загальна кількість витраченого газу за весь рік необхідно поділити на 12 (кількість місяців). Припустимо, за рік ви використовували для своїх потреб 240 кубометрів газу, це означає, що в майбутньому році ви будете оплачувати транспортування 20 кубометрів щомісяця, незалежно від реального споживання в кожен конкретний місяць.

Нагадаємо, раніше в Нафтогазі повідомили про рішення залишити колишні тарифи на газ для населення. Незважаючи на подорожчання газу на ринку, українцям не підвищуватимуть вартість блакитного палива для побутових потреб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ