Today.ua

Енергоспівтовариство ЄС закликало Україну підвищити занадто занижені тарифи на електрику

В Енергетичному співтоваристві Євросоюзу заявили, що в Україні штучно занижені тарифи на електроенергію для населення. Європейські експерти закликають українських колег вирівняти ціни, щоб не створювати загрозу для роботи атомних станцій.

Так, в секретаріаті Енергетичного співтовариства Європейського союзу заявили, що в Україні занадто занижені ціни на електрику для населення. Таке штучне стримування тарифів «заважає розвитку ринкової конкуренції і несе загрозу для безпечної роботи АЕС», стверджують енергетики ЄС в своєму річному звіті про поточну ситуацію в Україні.

На думку членів Енергоспівтовариства Європейського союзу, в НКРЕКУ повинні були вже відмовитися від перехресного субсидування різних категорій споживачів. Причому, зробити це треба було ще до відкриття оптового ринку влітку 2019 року, говориться в звіті. Також європейські енергетики нагадали, що Україна не переглядала тарифи на електроенергію для населення з 2017 року. В результаті, старі ціни не покривають витрат на поставку електрики в будинку людей, а також «заважає розвитку конкуренції і може вплинути на безпечну роботу електростанцій, особливо атомні станції».

Відзначимо, що раніше в Міністерстві енергетики України заявили, що існуючі тарифи не покривають поточні витрати, а щорічні дотації для населення сягають 70 мільярдів гривень. Новий міністр енергетики Юрій Бойко в п'ятницю, 26 листопада, повідомив, що в міністерстві змушені найближчим часом переглянути тарифи на електрику для населення.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що підвищення мінімальної зарплати в Україні до 6500 гривень відкладається, поки до кінця майбутнього року ...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ