Today.ua

Держава позбудеться від Ощадбанку і Приватбанку: МВФ вимагає виставити банки на продаж

В Україні готуються до тотальної розпродажу державних банків міжнародним інвесторам. Йдеться про Ощадбанк, акції якого виставлять на продаж уже зовсім скоро, ПриватБанк, Укргазбанк та Укрексімбанк.

Продаж іноземним інвесторам ПриватБанку трохи гальмується судовими позовами з його колишніми власниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. Але завершення судових розглядів лише на час відкладає масштабну перепродаж даного банку.

Також державі належать Укргазбанк і Укрексімбанк. Як відомо, МВФ давно наполягав на тому, що банківська система в Україні повинна бути реформована. Те, що відразу кілька банків належать державі небезпечно і для самої держави, і для банків.

Як стверджують експерти, в цивілізованих країнах державі належить лише один банк, всі інші перебувають у приватній юрисдикції. Тільки в країнах з жорсткою формою правління державі може належати більш однієї фінансової установи. А в Україні виходить, що аж чотири банки державні. Повністю продати ПриватБанку нікому міжнародному інвестору планували у 2022-му році, але ці плани поки гальмує, як було сказано вище, судова тяганина. Розгляд ведуть як українські суди, так і лондонський. У поточному році планують продати 20 відсотків акцій Ощадбанку, знову ж у власність міжнародних фінансових організацій, ще 25 відсотків акцій в 2025 році виставлять на торги на біржі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ПриватБанк в поточному році зазнав великих збитків через коронакризу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ