Today.ua

МВФ заговорив про новий транш для України і нагадав про невиконані умови

У Міжнародному валютному фонді знову заговорили про продовження програми stand-by. Згідно договору між МВФ і Україною, незабаром повинен бути перерахований новий транш, але для цього наша країна повинна не забувати про ті умови, на виконання яких раніше дала згоду. Про що йде мова?

В першу чергу МВФ вимагає від України перемогу над корупцією на всіх рівнях влади. Спікер Фонду Джеррі Райс під час брифінгу заявив, що не коментуватиме рішення Конституційного суду у справі Національного антикорупційного бюро.

«Підтримка незалежності, цілісності НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Вищої антикорупційного суду (ВАКС) - ключ до структурних реформ і переходу до більш потужному і справедливому росту. Це і є головна умова поточної програми підтримки МВФ», - сказав під час свого виступу Джеррі Райс. Представник МВФ також додав, що дискусії щодо продовження реалізації пунктів програми stand-by тривають. За його словами, на сьогоднішній день дата надання офіційного Києва чергового траншу від Фонду поки під великим питанням.

Нагадаємо, нова програма МВФ була затверджена в червні 2020 року. Згідно з підписаними умов співпраці України з Фондом, програма макроекономічної допомоги повинна тривати 18 місяців, загальна сума всіх траншей складе близько 5 млрд доларів США.

Отримані гроші Україна взяла на себе зобов'язання витратити на боротьбу з наслідками пандемії коронавируса, проведення структурних реформ, щоб гарантувати повернення України до зростання після завершення кризи.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що однією із структурних реформ має стати повна перебудова освітньої системи України. В рамках вимог МВФ буде проведена масштабна оптимізація, що передбачає закриття безлічі шкіл і звільнення десятків тисяч вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ