Today.ua

«Нафтогаз» завищив ціни: скільки повинні платити українці за блакитне паливо розповів експерт

В Україні можна було б значно знизити вартість газу для населення, якщо б в «Нафтогазі» прийняли одне рішення. Експерт розповів, скільки повинні платити громадяни України за блакитне паливо, тепло і гарячу воду в своїх будинках.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі одного з українських телеканалів розповів, що в газових сховищах країни знаходиться газ, який міг би допомогти знизити вартість блакитного палива для населення. Однак в «Нафтогазі», швидше за все, навмисне створили ситуацію, яка привела до катастрофічного подорожчання природного газу, тоді як насправді люди могли б платити на 20 відсотків менше.

Як раніше рапортували в «Нафтогазі», в підземних сховищах на сьогоднішній день накопичилися рекордні обсяги газу на зимовий період. «У підземних сховищах велика частина газу - 12 млрд кубометрів - знаходиться в режимі митного складу. Тобто це іноземні компанії, які його закупили і привезли. 7 млрд з цих 12 млрд - це газ, який коштує понад 214 доларів за тисячу кубометрів. Далеко не він буде дешевше», - пояснив в ефірі ТБ Юрій Корольчук. За словами експерта, «Нафтогаз» цілком міг би продавати населенню держави газ, яких видобувається на території України. Саме це блакитне паливо коштує набагато дешевше експортного. Однак в газовій компанії вважають за краще закачувати цей газ в підземні сховища, не випускаючи на внутрішній ринок.

«Тим самим " Нафтогаз України " створив таку ситуацію, що газ, який сьогодні пропонується населенню, є більш дорогим. Тому що всі компанії завозять сьогодні газ в основному від імпортних постачальників. А більш дешевий український газ - в підземних сховищах. Ціна повинна бути дешевше десь на 20%», - упевнений Корольчук.

Нагадаємо, раніше українцям озвучили нові тарифи на газ. У багатьох від почутого пропав дар мови ...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ