Today.ua

Накопичувальну пенсію в Україні може спіткати доля вкладів СРСР - депутат Гриб

Всі законопроекти, які були зареєстровані у Верховній Раді до сьогоднішнього дня, про запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні мають одну дуже важливу та небезпечну схожість. Цей нюанс може привести до того, що пенсійні внески українців спіткатиме та ж доля, що і гроші вкладників Ощадбанку СРСР.

Позафракційний народний депутат Верховної Ради Вікторія Гриб розповіла, що в законопроектах про накопичувальних пенсії в Україні відсутній інструмент, який би міг захистити вклади громадян від інфляції і дефляції. Як результат, до моменту пенсійного віку на рахунку може залишитися незначна сума.

Без забезпечення гарантій збереження накопичених коштів, вважає Вікторія Гриб, не можна впроваджувати другий рівень пенсійної реформи в частині накопичувальних пенсій. В іншому випадку українці ризикують втратити всі свої накопичення, залишившись в старості без засобів до існування, при тому, що сумлінно відкладали з кожної зарплати істотну суму. Вікторія Гриб зазначила, що на сьогоднішній день на розгляді ВР знаходяться законопроекти: урядовий №4408 і депутатський №2683, жоден з них не має на увазі забезпечення надійного захисту від знецінення вкладів громадян країни.

Більш того, підкреслила нардеп, відкривати накопичувальні пенсійні рахунки в зазначених документах українцям рекомендують в недержавних пенсійних фондах, і держава не бере на себе ніякої відповідальності за збереження грошових коштів громадян.

Нардеп підозрює, що автори законопроектів просто лобіюють інтереси певних фінансових груп, які використовують вкладені українцями гроші для отримання прибутку, а самих вкладників залишать ні з чим.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що протягом 2021 року пенсії в Україні будуть підвищувати в п'ять етапів. Кому і коли чекати збільшення виплат?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ