Today.ua

Українці можуть отримувати пенсію в ЄС: основні умови і правила оформлення грошових виплат

Громадяни України, які заробляють в країнах ЄС, можуть розраховувати на те, що по досягненню похилого віку у них буде право на оформлення європейських пенсій. Як це зробити, і хто має право на додаткові виплати?

Варто відзначити, що заробітчани мають право на отримання пенсійних виплат у себе на батьківщині. а також на додаткові суми у вигляді нарахування іноземних пенсій.

На сьогоднішній день Україна уклала договори з 20 країнами світу, згідно з офіційними документами, працюючи в цих державах українці мають право на оформлення пенсій.

Так, страховий стаж, зароблений за кордоном, може бути врахований, як страховий стаж в Україні. Відповідний договір з обліку стажу укладений з такими країнами: Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Угорщина, Таджикистан, Туркменістан, Киргизстан, Узбекистан, Грузія, Азербайджан, Румунія, Молдова та Монголія. Ще один варіант отримання пенсії складається із сукупності двох виплат. Наприклад, громадянин України пропрацював офіційно в Україні 12 років, а в Португалії - 17. Частину пенсії йому буде нараховувати ПФУ, а частину - пенсійний фонд Португалії. Такий принцип пенсійних виплат Україна затвердила з Болгарією, Латвією, Естонією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Португалією, Іспанією і Польщею.

Отримувати пенсію з пенсійних фондів зарубіжних країн можуть тільки ті заробітчани, які були офіційно працевлаштовані, роботодавець виплачував за них податки до пенсійного фонду.

Нагадаємо, раніше в Україні розповіли, які категорії громадян мают право на отримання пільгових пенсій?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ