Today.ua

У МОЗ закликають підвищити зарплати лікарям, щоб зупинити відтік кадрів в ЄС

Країни Європейського союзу вкрай зацікавлені в українських медичних кадрах. Якщо в Україні рівень заробітних плат лікарям не підняти, то найближчим часом може початися масовий від'їзд українських медпрацівників в ЄС. Про це під час брифінгу розповів глава Міністерства охорони здоров'я України Максим Степанов.

Міністр охорони здоров'я заявив, що в Україні терміново необхідно підвищити рівень оплати праці медичних працівників, оскільки на даний момент склалася ситуація, коли багато країн Європейського союзу дуже зацікавлені у кваліфікованих медкадрах. Якщо нічого не зробити вже зараз, то в майбутньому держава може залишитися без лікарів, лікувати українців буде просто нікому. В ході брифінгу Максим Степанов нагадав, що охорона здоров'я і життя громадян повинна повністю забезпечуватися державою. Саме цим принципом керувалося Міністерство охорони здоров'я, коли формувало пропозиції для внесення до Держбюджету 2021.

У МОЗ наполягають на тому, що в наступаючому році необхідно встановити реальні тарифи на надання медичної допомоги громадянам і суттєво підвищити зарплати медпрацівникам. Тільки так можна попередити масовий відтік медичних кадрів з України в ЄС. На тлі пандемії коронавіруса в Європі як ніколи зацікавлені в кваліфікованих працівниках медичної сфери, які є в Україні, але держава їх фактично тримає на голодному пайку.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов анонсував підвищення зарплат українським лікарям до 22 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ