Today.ua

В Україні виведуть ще один вид монет з обігу: які копійки варто негайно витратити

У середу, 2 вересня 2020 року, в НБУ заявили, що вже найближчим часом з ужитку будуть вилучені монети і старі банкноти. На те, щоб витратити копійки залишилося менше місяця.

З 1 жовтня 2020 року Національний банк України остаточно виведе з обігу 25-копійкові монети і всі паперові банкноти старого зразка. Йдеться про паперові гривні, випущені до 2003 року. Таким чином, зазначені грошові знаки перестануть бути засобом платежу і витратити їх не буде ніякої можливості.

У прес-службі Нацбанку додали, що крім вже запланованих операцій, з ужитку будуть продовжувати вилучати 1-гривневі монети зразка 1996 року і паперові банкноти, номіналом 1 і 2 гривні. В результаті, до певного часу українці зможуть розплачуватися 1 і 2 гривнями тільки у вигляді монет. «Ми продовжуємо наводити порядок в готівковому обігу і приводити його до світових стандартів. Головна мета наших рішень - спростити розрахунки готівкою і підвищити їх зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність і підвищенні якості готівки в обігу», - заявив заступник голови правління Нацбанку Олексій Шабан.

У прес-службі чиновника додали, що рішення про виведення з ужитку 25 копійок і старих банкнот є результатом багаторічної роботи регулятора щодо оптимізації готівкового обігу. В кінцевому підсумку банкнотно-монетний ряд гривні повинен буде скоротитися з 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці.

Варто нагадати, що протягом 2020 року в Україні будуть введені в обіг монети, номіналом 5 і 10 гривень. Названо точні дати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ