Today.ua

Введення річного тарифу на газ може нашкодити співпраці України з МВФ

В Україні планується впровадження річного фіксованого тарифу на газ для населення і підприємств теплокомуненерго. Однак, дана ініціатива може негативно вплинути на співпрацю офіційного Києва з Міжнародним валютним фондом.

Про можливе виникнення розбіжностей між МВФ і Україною розповів український експерт з міжнародних енергетичних відносин Михайло Гончар. Впровадження фіксованої ціни на газ не є механізмом вільного ринку, з цієї причини фонд може знову позбавити Україну грошових траншів і припинити співпрацю.

«Виникне проблема, пов'язана з тим, що якщо тариф по реалізації газу населенню виявиться нижчою за ринкову ціну, то хтось повинен покривати різницю. Знову постає питання відповідних субсидій з бюджету. Тому, звичайно, МВФ не схвалить подібні рішення», - упевнений аналітик.

Михайло Гончар також зазначив, що і для українських споживачів впровадження річного тарифу на газ буде мати неприємні наслідки. Безумовно, стабільна фіксована вартість блакитного палива допоможе заспокоїти суспільство, однак, це не означає, що ціна газу в річному тарифі буде економічно вигідною.

Експерт вважає, що українська влада після прийняття рішення про вільний ринок газу в країні просто злякалися всенародного обурення. В результаті вони зробили крок назад, запропонувавши споживачам фіксований річний тариф, однак це може спричинити за собою не тільки погіршення взаємин з МВФ. Іноземні інвестори також можуть відмовитися вкладати гроші в українські проекти, оскільки для них головним індикатором є рішення МВФ.

Нагадаємо, введення фіксованого річного тарифу на газ заплановано на 1 травня 2021 року. Чому експерти вважають, що він буде дорожче місячних тарифів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ