Today.ua

Вагітні українки самі встановлюватимуть собі дату початку декретної відпустки

Кожна українка плануватиме декретну відпустку на власний розсуд і за своїм станом здоров'я. При цьому його тривалість залишиться незмінною, проте початок відпустки жінка зможе встановлювати сама. Відповідно, і її закінчення також зсуватиметься.

Такі зміни містить законопроект №9271, який зараз розглядають у Раді.

За існуючими нині нормами, жінці дається 126 днів декретної відпустки з нагоди пологів. Причому 126 – це мінімальна цифра, бо законом передбачені і більш тривалі декретні відпустки. Наприклад, при народженні двійнят або більше дітей дають 140 днів. Таку ж відпустку дають жінці у разі, якщо пологи протікали з ускладненням. Ще тривалішу декретну відпустку – 180 днів дають жінкам, які постраждали від чорнобильської катастрофи.

У кожному з цих випадків новий законопроект зберігає за жінкою закріплену законом тривалість декретної відпустки. А от коли піти у відпустку - жінки тепер вирішуватимуть самі. Наразі жінку відправляють у декрет за 70 днів до очікуваної дати пологів. І згодом ту кількість днів декретної відпустки, що залишилася їй відповідно до закону, вона використовує після народження дитини.

Однак, цей закон не враховує індивідуальних особливостей кожної жінки. Усі мають різний стан здоров'я. Багато жінок, будучи вагітними, почуваються чудово, і їм зовсім не потрібно йти на відпочинок за 70 днів до пологів. Багато хто не проти попрацювати до самих пологів, а потім хотів би, навпаки, після пологів більше відпочити і побути з новонародженою дитиною.

Тепер, коли новий закон буде ухвалено, у них з'явиться така можливість. Вони зможуть планувати свою декретну відпустку так, як їм зручніше.

Подібна практика вже давно існує у багатьох європейських країнах. Там жінки, виходячи із загальної тривалості декретної відпустки, самі собі планують її початок та кінець. У багатьох країнах законом передбачено лише обов'язкову тривалість відновлювального періоду після пологів, а допологовий період жінки встановлюють самі.

Нагадаємо, в Україні збільшили тривалість відпустки для військовослужбовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ