Today.ua

Що буде з цінами на алкоголь в Україні: Міністерство фінансів дало свій прогноз

В Україні вже з початку наступного року зростуть ціни на алкоголь. До цього призведе підвищення акцизу на алкоголь, яке передбачене в прийдешньому році, пише obozrevatel. Міністерство фінансів дало орієнтовний прогноз, як зміняться мінімальні ціни напоїв за рахунок підвищення акцизу.

"Ставки акцизного податку на алкогольні напої пропонується збільшити на 11,6% з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін на 2020 рік - 111,6% (постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2020 № 253)", - інформують в уряді.

Через те, що акцизна складова у вартості алкогольних напоїв коливається, то і їхня ціна зросте не пропорційно, а для кожного виду на свою величину. Так, питома вага акцизу в ціні міцних напоїв коливається від 7,8% до 30,5.

За прогнозами Мінфіну ціни можуть змінитися таким чином:

У цьому переліку наведено мінімальні ціни на різні види алкогольної продукції. Залежно від її якості, бренду виробника, приріст ціни може бути і вище. Втім, може бути і нижче, а також можливий варіант, коли напій взагалі не подорожчає для споживача. Та це лише в тому випадку, якщо виробник візьме додаткову плату за акциз на свої витрати, тобто фактично пожертвує частиною свого прибутку.

Нагадаємо, вчені назвали алкогольний напій, який допоможе зберегти міцні кістки. Ним виявилося звичайне пиво. Причому, особливо корисне в цьому плані світле пиво. Тому, якщо вживати його без фанатизму, то можна сказати, що ми не п'ємо, а лікуємося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ