Today.ua

Держслужбовці включатимуть до Декларації не всі відомості про нерухомість, зарплату та рахунки за кордоном

Депутатам, чиновникам, суддям та іншим високопоставленим держслужбовцям мають намір повернути подачу еДекларації. Але при цьому їм готують зміни до закону, які спростять декларування фінансово-майнового стану.

Ці зміни містяться в законопроекті №9534, який зареєстровано у Верховній Раді. Ініціаторами цього документа стали як представники "слуг", так і представники опозиції. У цьому питанні влада та опозиція виявили завидну одностайність. Законопроект уже розглянуто та схвалено Комітетом Верховної Ради з антикорупційної політики. Залишилось тільки його проголосувати.

Що пропонують у законопроекті 9534

Держслужбовцям не потрібно буде вносити до декларації відомості про суттєву зміну майнового стану, якщо йдеться про підвищення їхніх офіційних доходів. До війни зміну у розмірі оплати праці треба було декларувати. Втім, цей пункт можна зрозуміти. Відомості про офіційні зарплати громадян містяться у державних реєстрах. Вони не є закритою інформацією. Тому їх можна будь-коли витягти звідти.

Крім того, держслужбовці зможуть декларувати не все майно, яке перебуває в їхньому володінні або користуванні. Досі вони мали декларувати все майно, що є у володінні і користуванні як їх самих, так і членів їхніх сімей.

Тепер народні обранці пропонують вносити в декларацію тільки те майно, яке відповідає сукупності двох необхідних умов:

Все, що коштує дешевше, декларувати не потрібно. При цьому, хто і як визначатиме вартість користування цим майном та вартість самого майна, абсолютно незрозуміло. Адже ця категорія дуже суб'єктивна.

Ще одна новація стосується банківських рахунків декларантів. Вони не зобов'язані будуть подавати в декларації відомості про банківські рахунки, відкриті ними або членами їхніх сімей в іноземних банках для отримання зарплати або грошової допомоги, якщо цей рахунок був відкритий у проміжок між введенням воєнного стану та набранням чинності цим законопроектом.

При цьому еДекларації держслужбовців знову з'являться у публічному доступі. Однак у них не відображатимуться адреси об'єктів, зазначених у декларації, та не відображатиметься місце проживання держслужбовця. Крім того, у доступному варіанті еДекларації також не буде імен родичів декларанта.

Нагадаємо, високопоставлених держслужбовців також змусять остаточно відмовитись від бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ