Today.ua

Громадяни України можуть отримувати іноземну пенсію: подробиці від Пенсійного фонду

Громадяни України, які відпрацювали за кордоном певний період, можуть розраховувати на іноземну пенсію, або ж закордонний трудовий стаж може бути зарахований їм тут, в Україні. Але для цього має бути дотриманий ряд умов, розповідає видання hvylya.

По-перше, Україна повинна мати угоду з країною про виплату пенсій її громадянам. На сьогодні такі угоди в нашої країни є з Латвією, Литвою, Іспанією, Естонією, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Португалією та Польщею. Умови, на яких діє ця угода, з кожною з цих країн - різні.

Друга умова: українець, який працював за кордоном, повинен мати не менше 25 років страхового стажу. Лише в цьому випадку роки, відпрацьовані за кордоном, будуть приплюсовані йому до загального трудового стажу.

Однак і це ще не все. Далеко не за кожного українського працівника, польські, чеські або іспанські роботодавці сплачують внески до Пенсійного фонду. Радше навіть навпаки: вони їх не платять. Принаймні - за сезонних працівників. Та й на інших роботах, якщо ви хочете потім отримувати пенсію, потрібно запитати, чи будуть за вас відраховувати гроші до Пенсійного фонду.

Але, як правило, людина, яка приїхала за кордон на заробітки, цим цікавиться в останню чергу. Вона більше стурбована тим, як заробити гроші зараз, а не відкладати їх на старість.

Тому, звичайно, заробити іноземну пенсію для українця проблематично, проте, якщо задатися такою метою, то можна домогтися і цього.

Таким чином, щоб отримати іноземну пенсію, або щоб роки роботи за кордоном було зараховано до загального трудового стажу, потрібно надати такі документи:

Тим часом, рідна країна заявляє, що незабаром українцям не буде чим виплачувати пенсії взагалі. Через два-три десятка років в нашій країні буде більше пенсіонерів, ніж працюючих громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ