Today.ua

Кабмін вирішив збільшити пенсію окремим категоріям українців

Пенсія, яку отримують деякі категорії українців, може стати вище. Кабмін змінив порядок нарахування пенсій інвалідам-чорнобильцям, а також порядок нарахування щомісячної компенсації сім'ям, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Правда, цей законопроект ще мають схвалити у парламенті.

Так, згідно з цим законопроектом додаткові пенсії людям, які працювали в зоні радіоактивного забруднення, тепер будуть виплачувати в повному обсязі - незалежно від інших виплат, які вони отримують.

Те ж саме стосується й сімей, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Їм також щомісячна компенсація буде нараховуватися в повному обсязі - незалежно від того, який дохід є в сім'ї.

У запропонованому законопроекті також містяться уточнення, яким буде механізм нарахування цих додаткових пенсій. Для нарахування додаткової пенсії береться зарплата за будь-які 12 місяців роботи в зоні забруднення, що йдуть поспіль.

Якщо людина, яка звернулася за пенсією, працювала менше 12 місяців, в зоні забруднення, то:

У Кабміні також нагадують, що пенсія по інвалідності ліквідаторам аварії на ЧАЕС обчислюється, виходячи з п'ятикратного розміру мінімалки. При цьому мінімалка береться та, що встановлена на 1 січня відповідного року. Крім цього, люди, які постраждали від аварії на ЧАЕС, мають право й на інші пільги.

Нагадаємо, в Мін'юсті розповіли, за яких умов час навчання зараховується трудовий стаж. Якщо людина отримувала освіту за спеціальністю до 2004 року, то вона має право претендувати, щоби час навчання їй зарахували до трудового стажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ