Today.ua

Комуналка в 2021 році подорожчає: українців очікують нові платіжки та абонплата за всі послуги

Комуналка у 2021 році вже не буде такою, як зараз. Справа не лише в тарифах, які готуються до чергового зльоту, але й в тому, що вводиться абонплата на всі комунальні послуги, крім електроенергії. Ще одне нововведення - тариф на тепло, який буде змінюватися щомісяця, пише obozrevatel. Законопроект № 2458, в якому містяться всі ці зміни, вже прийнятий Радою в другому читанні.

На всі послуги, крім поставки електроенергії, вводиться абонплата

Всі співвласники багатоквартирних будинки будуть зобов'язані підписати договір із постачальниками комунальних послуг, за яким ті зобов'язуються обслуговувати комунікації всередині будинку. За це і буде стягуватися абонплата. Фахівці вже підрахували, що за опалення і воду вона буде близько 32,19 гривні. Крім того, вводиться ще абонплата за збір і вивезення сміття. Це ще близько 15,2 гривні. Якщо в будинку є холодна і гаряча вода, а також централізоване опалення, то в сумі доведеться додатково платити близько 112 гривень.

Мешканці будинку можуть уникнути абонплати. Однак у цьому випадку їм доведеться створити ОСББ і найняти керуючу компанію, яка буде стежити за станом усіх мереж у будинку і підтримувати їх в робочому стані. Втім, навряд чи це обійдеться їм дешевше.

Тариф на опалення буде змінюватися щомісяця

З січня тариф на опалення буде "прив'язаний" до ціни на газ. Тобто, він не буде постійним на весь сезон. Цю ідею, до речі, з великим ентузіазмом просував київський градоначальник Віталій Кличко. Ще восени він просив прискорити голосування за законопроект №2458, який дозволив би змінювати тариф на тепло в залежності від тарифу на газ. Нагадаємо, що тариф на газ тепер змінюється щомісяця.

Тоді аргументи Кличка були зрозумілі: в жовтні ціна на газ ще була невисока. І якби тоді жовтневий тариф на тепло "прив'язати" до газового, то людям довелося б за жовтень заплатити меншу ціну за тепло і гарячу воду. Зараз, звичайно, ситуація зовсім інша: тарифи на газ поповзли вгору і навряд чи до весни будуть знижуватися.

Тому, коли прийнятий закон вступить в силу, українцям доведеться викладати за тепло набагато більшу суму. А якщо врахувати, що в структурі загального комунального тарифу вартість тепла займає 70-80%, то платіжки істотно "додадуть у вазі".

Нагадаємо, з 1 січня також зросте тариф на електроенергію для побутових споживачів. Точних цифр поки немає, але очікують підвищення приблизно на 30% від того, за яким ми платимо сьогодні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ