Today.ua

Курс долара в Україні: що станеться з валютою цієї осені

У першій половині серпня курс долара відчутно знизився в порівнянні з тим, що був у липні. Фінансові експерти вважають це закономірним явищем і пояснюють, які фактори вплинули на тимчасове зміцнення національної валюти.

По-перше, українські аграрії стали активно експортувати в серпні озиме зерно. Цей процес почався ще в липні, відразу після збору нового врожаю, проте в серпні він активізувався. За першу половину серпня експорт перевищив місячний показник липня і склав 2,6 млн тонн. Це збільшило приплив валюти в Україну, і, природно, призвело до її здешевлення.

Крім того, зріс експорт ще одного українського стратегічного товару - сталі. На кінець липня обсяг виплавки сталі збільшився і практично досяг докризових показників. Це також призвело до невеликого зміцнення гривні.

Проте в другій половині серпня з'явилися інші тенденції на ринку, які неминуче повинні призвести до зростання курсу долара. Зазвичай в цей час (і нинішній рік не виняток) зростає попит на валюту з боку паливних трейдерів. Він, у свою чергу, підстьобується попитом аграріїв. Їм потрібно приступати до збирання пізніх зернових культур та заодно починати сівбу озимих під урожай наступного року. Витрата пального агросектором різко зростає, а відповідно це викликає і зростання курсу валюти.

Правда в цьому році в світі спостерігається падіння цін на нафту. Тому можливе зростання долара може бути дещо загальмоване цим фактором.

Але є ще один чинник, який неодмінно викличе зростання курсу долара. Саме зараз починають виплачувати дивіденди в компаніях з іноземним капіталом. Взагалі, це мало  початися раніше, однак через коронавірус усі процеси загальмувалися і перенеслися на більш пізні терміни. Тому на другу половину серпня-початок вересня експерти прогнозують невелике зростання курсу долара.

Нагадаємо, експерти також напророкували зростання курсу долара, пов'язане із зупинкою Мозирського нафтопереробного заводу в Білорусі через страйк. Україна отримує звідти велику частку бензину. І якщо звідти почнуться перебої з постачанням, то терміново доведеться шукати нових постачальників, що спровокує підвищений попит на валюту і зростання її вартості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ