Today.ua

Київські власники готові підняти ціни на оренду житла: озвучено нові цифри

У серпні, порівняно з липнем, ціни на оренду столичного житла вже зросли на 10%. Однак це ще далеко не межа. Якщо у вересні-жовтні агресор не закидає Київ ракетами, то незабаром ціни на оренду підуть на черговий виток.

Такі міркування висловила генеральний директор агенції нерухомості "Благовіст" Ірина Луханіна.

Основне сезонне зростання цін на оренду житла у Києві зазвичай починається після 10 серпня. Отже підвищення, яке було до початку місяця, можна назвати лише попереднім. А по-справжньому вартість орендованого житла почне зростати лише з другої половини серпня і триватиме приблизно до кінця першої декади жовтня, каже експертка. Але при цьому в її прогнозі багато разів повторюється слово "якщо".

"Якщо ми восени побачимо тенденцію, що масовані ракетні обстріли не відновляться, якщо працюватиме бізнес і не буде масштабної мобілізації, якщо відновляться звичні процеси навчання, це, звичайно, може призвести до сезонного зростання цін на оренду житла", - перелічила Ірина Луханіна. 

За підрахунками агентства ЛУН, нині середня ціна на оренду однокімнатної квартири у Києві становить 11 тисяч гривень. І це на 10% вище за липневу. Ціни на оренду двокімнатних квартир зросли порівняно з липнем на 7% – до 16 тис. грн, а трикімнатні подорожчали на 5% – до 27 500 грн.

При цьому Луханіна прогнозує: якщо столиця житиме відносно спокійним і розміреним діловим життям, то ціни на оренду однокімнатних квартир ще зростуть на 10-15%, знімні двокімнатні помешкання подорожчають на 8-10%, а трикімнатні стануть дорожчими на 5-7%.

Однак у столиці все ще залишаються райони, де можна винайняти однокімнатне житло і за 6 тис. грн. Зокрема, такі ціни збереглися на південній Борщагівці, Новій Дарниці, на краю Нивок, Виноградарі, Вітряних Горах. Тобто так вартує оренда в тих частинах столиці, куди не доходить метро, і де немає новобудов.

Що стосується попиту на поверхи, то зараз більш затребувані квартири, які знаходяться в нижній частині багатоповерхівок – до 7 поверху, тоді як до війни багато хто хотів верхні поверхи, щоби мати гарний панорамний вид із вікна.

Крім того, зараз більшість орендарів шукають квартири в будинках нової забудови із підземним паркінгом, оскільки такий паркінг може одночасно бути укриттям.

"Таке житло зняти на масивах коштуватиме від 14-15 тис. грн, у центрі - від 800 доларів. Це щодо однокімнатних квартир. Двокімнатні - від 25 до 35 тис. грн за масивами і в центрі - 1,2-2 тис. доларів", — поділилася ріелтор.

Нагадаємо, при цьому аналітики вважають, що вартість купівлі житла невдовзі має знизитися приблизно на 18%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ