Today.ua

Монету в 10 копійок можна продати за тисячі гривень: шукаємо таку у себе

Сучасну монету номіналом у 10 копійок, виявляється, можна дуже вигідно продати. За деякі з таких монет нумізмати готові дати до 14 тисяч гривень. Правда, так високо цінуються далеко не всі десятикопійчані монету.

Йдеться лише про копійки 1992 року. Відрізняються від інших вони не лише роком карбування, а й самим карбуванням. На перший погляд все начебто таке саме, однак нумізмати виділяють характерні особливості таких монет.

Серед спільних рис для всіх десятикопійчаних монет - написи на аверсі і на реверсі: на аверсі викарбувано тризуб і написано "Україна 1992", на реверсі - вартість монети "10 копійок".

Далі починаються відмінності

На аверсі герб викарбуваний по-різному, а на реверсі в гронах міститься різна кількість ягід, і гурт (ребро монети) має різну насічку.

Найдорожча монета, за яку можна виручити 14 тисяч гривень, має опуклий об'ємний щит і всередині нього втиснутий тризуб. Це так званий англійський чекан, який найбільше цінується нумізматами. Гурт у такої монети має дрібну насічку. Набагато дешевше, але теж непогано, цінується інший різновид десятикопійчаної монети. У неї в даті "1992" в одиниці є "хвостик", а на реверсі - шосте гроно містить 6 ягід. Гурт у монети також невеликий. Такі 10 копійок можна збути за 1200 гривень. За 150 гривень нумізмати можуть купити монету з крупною насічкою гурта і гострим середнім зубом тризуба. Ну і, нарешті, від 70 до 100 гривень можна виручити за найменш цінний різновид - 2.1ДАм. Така монета відрізняється лише гуртом із дрібною насічкою.

При цьому, звичайно, перш ніж придбати у вас дорогу монету, нумізмати захочуть її побачити на власні очі і, так би мовити, "спробувати на зуб". За "кота в мішку" ніхто великих грошей платити не буде.

Нагадаємо, за монету вартістю в 2 копійки того ж, 1992, року випуску колекціонери готові віддати до 30 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ