Today.ua

Мікрокредити в Україні видаватимуть за новими правилами: що кардинально зміниться з нового року

Мікрокредити для громадян України будуть видаватися за новими правилами. Ці нові правила обумовлені в законі, який підписав президент Зеленський. Закон вступить в дію з січня 2021 року. Видання obozrevatel з'ясувало, чим нові правила мікрокредитування будуть принципово відрізнятися від старих.

З чим стикаються позичальники зараз

Кредитори обіцяють нульову ставку кредиту. Однак при цьому вони сором'язливо замовчують, що така ставка може діяти перші тиждень-два, а далі, якщо полічити місячні або річні нарахування, то виходять сотні, а в деяких випадках і тисячі відсотків. Однак реальну кредитну ставку позичальники не вказують.

На відміну від банкірів, які дають гроші в борг, фінустанови, що видають мікрокредити, не надто прискіпливо вивчають кредитну історію свого клієнта і позичають майже всім - навіть людям, що не мають ніякого заробітку. Через неконтрольованої системи штрафів, в деяких випадках штрафні санкції можуть збільшити суму, взяту в борг, в 10 і більше разів.

Якщо підсумувати ці правила (а вірніше їхню відсутність), які є зараз у вітчизняній сфері мікрокредитування, то вийде наступне:

Через такі "підводні камені" позичальники часто не можуть повернути кредит, бо вони не в змозі сплатити ті суми, які наросли за процентною ставкою.

"Ніхто вам не назве рівень неповернень в мікрофінансових організаціях. Але я запевняю, що це може бути до 70%. Гроші видаються просто онлайн, нічого не перевіряють, ні на що не звертають увагу. А потім боржників починають тероризувати", - говорить кредитний експерт Володимир Мазуренко.

Що зміниться з введенням в дію нового закону

Таким чином, цей закон, який повертає сферу мікрокредитування в правове русло, буде дисциплінувати як позичальників, так і кредиторів. Одні будуть відчувати більше відповідальності за гроші, взяті в борг. Інші - знатимуть, що їхній дохід обмежений верхньою межею штрафів. Зате й ризик неповернення по кредиту стане набагато нижчим.

Нагадаємо, приблизно місяць тому на сайті президента України з'явилася петиція, автор якої просить взагалі заборонити видачу так званих "швидких кредитів". Хоча заборона - не вихід. А от змусити всіх кредиторів працювати в правовому полі - цілком можливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ