Today.ua

Мінсоцполітики визнало, що українцям недоплачують пенсії

Пенсії громадянам України недоплачують. Мінімальна пенсія, що, як відомо, дорівнює прожитковому мінімуму, має бути, принаймні, в два рази вище. Такі дані оприлюднило Мінсоцполітики, спираючись на свої підрахунки.

Так, прожитковий мінімум для осіб непрацездатного віку, розрахований навіть за застарілою методикою, яка передбачає для пенсіонерів винятковий аскетизм в одязі та інших життєвих благах, склав 3370 гривень.

Враховуючи, що прийнятий в країні прожитковий мінімум набагато нижче розрахункового і становить 1769 гривень, виходить, що громадянам похилого віку  недоплачують майже половину мінімальної пенсії. Відповідно й решта пенсійних виплат також повинні бути, принаймні, вдвічі вищі.

При цьому в бюджет закладається саме такий, мізерний, прожитковий мінімум, який вже не відповідає ніяким розрахункам. А від цього мінімуму "танцюють" при визначенні багатьох соцвиплат, штучно занижуючи їх. В Україні досі прожитковий мінімум розраховують по "бородатій" радянській методиці післявоєнних років, коли головне було - не дати людині померти з голоду. І якщо при цьому необхідний набір продуктів ще якось можна було об'єктивно розрахувати, то інший обсяг непродовольчих товарів і послуг просто розчулює. Наприклад, одну пару шкарпеток слід носити не менше року.

"Якщо продукти харчування можна об'єктивно розрахувати в кількісному вимірі з точки зору користі для людини, достатності, то інші складові, непродовольчі товари та послуги, дуже складно обґрунтувати. Скільки їх потрібно, на який термін? Такі підрахунки часто і призводять до спотворення реального наповнення прожиткового мінімуму ", - пояснила завідуюча сектором досліджень рівня життя населення НАН України Людмила Черенько.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що прожитковий мінімум в Україні рахуватимуть по-іншому, і від нього "відв'яжуть" податки і штрафи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ