Today.ua

Мінімалка в Україні вже 5 тисяч: доленосне голосування в парламенті

З вересня в Україні - нова мінімалка. Парламент, більшістю голосів, підтримав пропозицію президента, і сьогодні депутати проголосували за підвищення мінімальної зарплати.

У другому читанні "за" президентський законопроект проголосували 295 народних обранців. Підвищення мінімалки підтримали не всі депутати. Деякі вважають такий крок влади піар-ходом напередодні виборів.

І, тим не менш, з вересня мінімальна зарплата в Україні вже становитиме 5000 гривень. Вона виросте на 277 гривень у порівнянні з тією, що є сьогодні. Таким чином, мінімальна погодинна оплата становитиме 29,2 гривні замість теперішніх 28,31.

При цьому нинішній глава Нацбанку Кирило Шевченко вважає, що підвищення мінімальної зарплати не спровокує зростання інфляції.

Гроші для підвищення зарплати уряд розраховує отримати за рахунок зростання надходжень від податку на доходи фізосіб - більш ніж на 461 млн гривень, а також за рахунок збільшення надходжень від податку на додану вартість з товарів, вироблених в Україні з урахуванням бюджетного відшкодування - на 80 млн. Крім того, через низьку вартості долара Мінфіну знадобиться на обслуговування зовнішнього державного боргу на 3,4 млрд гривень менше. Ці гроші також будуть спрямовані на виплату підвищених зарплат.

Нагадаємо, вже з 1 липня наступного року розмір мінімалки обіцяють підвищити до 6,5 тисячі гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ