Today.ua

Мінімальна зарплата у 2021 році: чи зможе Кабмін виконати обіцяне

У новому, 2021, році, мінімальна зарплата буде підвищуватися двічі. Втім, один раз вона вже зросла, тому що перше підвищення зарплати заплановане з 1 січня.

Отже, з початку січня вона стала більше відразу на тисячу гривень. Розмір мінімалки виріс з 5000 до 6000 гривень. Відповідно, автоматично виросли і виплати, які "прив'язані" до мінімальної зарплати.

Крім січневого, в році, що настав передбачено ще одне підвищення зарплати. Правда, воно буде аж у грудні, хоча раніше планувалося на липень. Однак, за настійною рекомендацією МВФ, український уряд вирішив перенести друге підвищення мінімалки на останній місяць року, щоби знизити навантаження на державний бюджет. Тому зарплата вдуруге зросте лише з 1 грудня і становитиме 6500 гривень. Разом ыз тим, в уряді відрапортували, що в цьому році відчутно зросла середня зарплата. Так, у жовтні 2020 Держстат оприлюднив середню зарплату розміром у 12 174 гривні.

При цьому Кабмін оптимістично заявляє, що вже в наступному році середня зарплата буде близько 13,6 тисячі гривень, а в 2022 - перевищить 15-тисячний рубіж і складе близько 15,4 тисячі. Однак при цьому про можливий рівень інфляції скромно замовчують.

Нагадаємо, в грудні 2020 показник середньої зарплати в Україні у порівнянні з жовтневим знизився майже на 200 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ