Today.ua

Податок на нерухомість в Україні будуть рахувати і платити за новими правилами

В Україні незабаром платититимуть податок на нерухомість за новими правилами. Тепер за основний критерій братимуть не площу житла, а його ринкову вартість. Про це розповів виданню obozrevatel глава парламентського комітету податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев.

Гетманцев пояснив, що тепер за житло однакової площі господарі платитимуть абсолютно різні податки - в залежності від його вартості. Адже воно може бути розташоване в різних мікрорайонах містах і взагалі в різній місцевості. І зрозуміло, що будинок в якому-небудь забутому Богом райцентрі не може коштувати стільки ж, як такий же за площею будинок в елітному передмісті Києва.

"Наприклад, якщо у вас триповерховий будинок в передмісті Києва, а мені від бабусі залишився будинок такого ж метражу в поганому місці. Ми будемо платити однаковий податок. А це неправильно", - говорить нардеп.

Тому вже напрацьована база оцінки нерухомості, і податок стягуватимуть, виходячи з того, скільки коштує житло. При цьому податком буде обкладатися та вартість житла, яка вище порогової суми. Гетманцев говорить, що відповідні цифри вже є, однак поки він їх не називає - не хоче лякати людей.

Зараз податок на нерухомість сплачується інакше. За кожен понаднормовий квадратний метр житла платять суму, яка не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. Оскільки податок сплачується за попередній рік, то й величину мінімалки в розрахунках беруть торішню.

Наприклад, цьогоріч мінімалка становила 4 723 гривні. Отже, плата за кожен "зайвий" метр буде 70,8 гривні. Наприклад, якщо у вас 40 зайвих метрів, то величина річного податку за 2020 рік складе 2 833 гривні.

Проте, якщо квартиру ви здаєте в оренду, то платити податок доведеться з усієї її площі, розповів ріелтор Максим Бабуряк. Але і це ще не всі платежі з такого житла. Крім такого річного внеску, з кожної квартири, що здається в оренду, ще щомісяця сплачується податок в розмірі 19% від одержуваної орендної плати. Тобто, якщо ви здаєте квартиру за 5 000 гривень на місяць, то доведеться ще щомісяця віддати по 950 гривень.

Правда, поки держава ще не взяла під свій контроль цей процес, і декларування таких податків залишається справою суто добровільною.

Нагадаємо, в Україні пропонують позбавити виборчого права громадян, які не платять податків . На сьогодні лише близько 13,5 мільйонів українців роблять внески в казну і утримують усю бюджетну галузь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ