Today.ua

Пенсійний фонд отримав у січні менше доходів, ніж планував: що буде з пенсіями

Пенсійний фонд України недоотримав в січні понад два мільярди гривень запланованих доходів. Грошей виявилося менше через недостатні надходжень Єдиного соціального внеску (ЄСВ). Про це ПФУ повідомив на своєму сайті.

Загалом, у січні Пенсійному фонду перепало 36,6 мільярда гривень. Причому з держбюджету його дотували на 13,8 мільярда, а 22,8 мільярда склали власні надходження фонду.

В цілому надходження до Пенсійного фонду виявилися вищими, ніж у січні 2020 року. Тоді ПФ зумів зібрати 21,6 млрд власних надходжень, і ще 12,3 млрд дотувала йому держава. Тобто, в цілому надходження до Пенсійного фонду, у порівнянні з січнем минулого року, зросли на 2,8 млрд.

Однак цього виявилося недостатньо для виконання планових показників. За планом ПФ повинен був отримати в січні 22 млрд гривень від ЄСВ, а отримав лише 19,9.

Чому так сталося, мабуть, пояснять аналітики. Однак на поверхні лежить кілька причин:

При цьому збільшити надходження до ПФ у порівнянні з минулим роком вдалося завдяки підвищенню мінімальної зарплати. Не секрет, що у багатьох підприємців наймані працівники трудяться офіційно на мінімалку, і роботодавцям довелося підняти їм зарплату.

Проте, якщо тенденція з невиконанням плану надходжень до ПФ збережеться, то в Україні неминуче можуть виникнути проблеми з виплатою пенсій.

Нагадаємо, глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що ФОПам потрібно в обов'язковому порядку вводити касові апарати, щоб можна було відокремити малий бізнес від великого і середнього. При цьому на спрощеному оподаткуванні має залишитися тільки малий бізнес, а інші підприємці зобов'язані платити податки за загальними правилами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ