Today.ua

Щомісячна надбавка до пенсії: хто з пенсіонерів може розраховувати на регулярну допомогу

У Кабміні розповіли, як і хто в Україні може отримувати щомісячну надбавку до пенсії.

Про те, які умови отримання додаткових виплат, а також яка категорія пенсіонерів зможе на них розраховувати, розповіла в ефірі телеканалу "Україна 24" міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Частина українських пенсіонерів зможуть розраховувати на щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 400-500 гривень. Так, українські пенсіонери, яким старше 85 років, можуть розраховувати на щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 500 гривень. Причому перша така виплата була здійснена ще в квітні поточного року. Однак, за словами Лазебної, проблемність 2020 року негативно відобразилася на подібних ініціативах.

Чиновниця розповіла, що Кабмін передбачив для різних вікових груп пенсіонерів відразу три такі програми, які є не одноразовими, а регулярними. Так, крім 85-річних, регулярні щомісячні доплати до своїх пенсій будуть також отримувати і 80-річні, а також 75-річні пенсіонери.

У бюджеті на наступний рік вже передбачено підвищення пенсій на 400 гривень для громадян старше 75 років. Але така надбавка дається лише в тому випадку, якщо розмір пенсії громадянина не перевищує середньої зарплати.

Також, як зазначалося вище, 500-гривнева надбавка очікує пенсіонерів, які старші за 80 років. На неї також можна буде розраховувати, якщо ваша пенсія не перевищує розмір середньої заробітної плати. Втім, навряд чи в Україні знайдеться багато громадян, чиї пенсії перевищували би середню зарплату по країні (зараз вона становить близько 10 тисяч гривень).

Загалом, міністр соцполітики не оцінює дії уряду, як ідеальні, проте відзначає певні плани, які вдалося реалізувати, незважаючи на всі величезні труднощі 2020 року.

"Ми зробили індексацію пенсій в травні, згодна, пізно, але ми прийшли - грошей взагалі не було закладено, середня надбавка 250 грн, але там є і більше, повірте. Також ми в квітні всім, у кого пенсія менша 5 тис. грн, видали по 1000 грн, "карантинну тисячу". Підтримка ФОП - соціальна програма, плюс перерахуємо автоматично всі види допомоги, спростили субсидії, підвищили соціальні норми ", - розповіла міністр.

Нагадаємо, стало відомо, яку зарплату має отримувати працююча людина, щоб заробити собі максимальну пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ